Friday night, party night, disco in the classroom


 

 


Androgyna

Androgyna
 
Inga andra är så andro
som du, Androgyna
och du får gärna knuffa
mig i snön ifall du vill
för jag är för full för
att tänka på hur mycket
jag dricker när jag
fryser och gör bo(r)t
mig kan du hålla
i handen när jag
går på lina och svävar
ut när munnen
bara går men jag inte
vet vad som kommer
ut kom in med din
röst din mun
Androgyna


När snygga människor sjunger

Scarlett - - -The lovely bones

The Lovely Bones, av Alice Sebold, om Susie Salmon, den oskuldsfulla, naiva fjortonåriga flickan som blir våldtagen och mördad av en granne som ingen visste var en seriemördande pedofil. Susie går inte ”vidare” efter sin död, utan ser på sin familj, tills hon en dag kan gå vidare – självfallet när allting löser sig, som i alla klyschiga slut. Jag minns att jag läste den när jag var i dylik ålder som Susie, och visst – det var inte världens bästa bok, men lättrörd som jag är fattade jag ändå visst tycke för den.
   Nu har den kommit ut som film, regisserad av Peter Jackson; kritikerna strör inte direkt palmer på väg för den, men jag tycker faktiskt att den speglar det som boken gör. Det är en film baserad på en fjortonårig flickas upplevelsevärld – på sjuttiotalet dessutom - och det är en film just kanske för yngre åldrar. Alla håller kanske inte med mig, likväl tycker jag inte några scener var överdrivet ”hemska” – inte värre än det man tenderar att se på film nuförtiden. Harvey, mördaren, såg litet överdrivet misstänksam ut – det störde jag mig på, men … filmen har sin charm, ändå – i varje fall för en person som läste boken för många år sedan, och nu får se den filmatiserad. Nä, men allvarligt: kan man se värdelösa filmer som Scream-filmerna, kan man väl se den här med.
 


 
Saoirse Ronan som Susie Salmon.


Macbeth, William Shakespeare

Life’s but a walking shadow, a poor player,
That struts and frets his hour upon the stage,
And then is heard no more. It is a tale
Told by an idiot, full of sound and fury,
Signifying nothing.


He-hey! 


Macbeth, William Shakespeare

                                      Come, you spirits
That tend on mortal thoughts, unsex me here,
And fill me, from the crown to the toe, top-full
Of direst cruelty: make thick my blood.
Stop up th’accés and passage to remorse,
That no compunctions visitings of nature
Shake my fell purpose, nor keep peace between
Th’effect and it. Come to my woman’s breasts,
And take my milk for gall, you murth’ring ministers,
Wherever in your sightless substances
You wait on nature’s mischief. Come, thick night,
And pall thee on the dunnest smoke of Hell,
That my keen knife see not the wound it makes,
Nor Heaven peep through the blanket of the dark
To cry ‘Hold, hold’!


The Weyward sisters!Didn't you knooow that old Hollywood is oveeeer??


Macbeth, William Shakespeare

So foul and fair a day I have not seen.

Macbeth, William Shakespeare

So well thy words become thee as thy wounds

Svarta fanor, August Strindberg

Som diktare har du rätt att leka med tankar, experimentera med ståndpunkter, pröva åsikter, men utan att binda dig vid något, ty frihet är skaldens livsluft. Därför icke stanna i någon skola eller riktning; ämnet du behandlar skall ge sin form, och de fria konsterna tåla inga lagar, utan äro sina egna lagstiftare…


Litteratur kontra böcker?

Kritikern och poeten Ann Hallberg har skrivit en kulturdebatt för DN - läs den här. Deckarförfattarna blir miljonärer och kokböcker kallas för litteratur. Den riktiga litteraturen hamnar i skuggan - eller knuffas ner i leran - av kommersiell och intetsägande s-t.

Svarta fanor, August Strindberg

[D]u skall göra klart för dig begreppet fantasi innan du taktlöst begagnar det ordet i förringande avsikt. Först: fantasien är ju föreställningsförmågan; sedan föreställningen själv. När du erinrar en sak, så är det icke saken själv som du återkallar, utan föreställningen om saken. Minnet, den gudagåvan opererar således med fantasier; tala därför vackert om fantasien och icke förklenande, ty då hädar du. En fantasilös människa har dåligt minne och saknar förmågan att för sig framställa bilder (fantasier) av avlägsna föremål; därför är en fantasilös människa oduglig i alla viktiga värv, statens såväl som enskilda. En fantasilös människa kan icke kombinera två föreställningar som äro något avlägsna; han kallas därför bornerad eller begränsad


RUSSIAN SCHOOLGIRL

Knäppa bilder till en (inte lika) knäpp skoluppgift:
 


 


Svarta fanor, August Strindberg

Och nu klaga de på de eldiga! När Zeus lyckliggjorde en dödlig kvinna, slog han ner som en blixt! Jag älskar alltid tänka mig konceptionen som ett åskslag, och icke som ett arbete; som en kyss och icke som massage; som fåglarnes lätta lek i en ögonblicksbild och icke grodornas dagsverken på träskbotten. Men de ha blivit grodor de forna fåglarne, och livet är en träsk som gör mig leda.

I'd do Scarlett Johansson - wouldn't you?

I år någon gång blev Scarlett Johansson Mangos nya ansikte, och jag upptäckte lite fotografier idag när jag råkade klicka mig in på deras hemsida. Damn, she looks good in that hair! Åh!
 

 


Homo sapiens

Homo sapiens

 
Vi fryser frivilligt för att förbränna
icke-jaget under huden
Med fönster som läcker luft
kan vi inte undgå att leva
i en medvind som klappar mothårs
och vi blir asketer, blir eremiter
tills behovet av händer och hud
stryker oss längs ryggraden och
vi går med i Hare Krishna
där allt är gemenskap, är frid
tills syran förvandlar de rosa
elefanterna till demoner
Måhända inser vi att vi är homo
och kanske även sapiens
i en värld som bär formen
av ett öga


Svarta fanor, August Strindberg

– Vad söker du, vandrare? frågade doktorn.
– En människa!
– Ecce homo! – Sitt ner!
– Vad söker du i fjärrglaset?
– Jag söker framtiden, som synes mig hotande. Naturen har gjort uppror, och släktet utrotar sig själv sedan gudarne slagit det med blindhet.


Ingen skyddad värld...

Dagen anlände och Sardinus Pindus fick sina tjugo år ifyllda - nej, Sardin, det existerar inga väggar! inga alls, om man inte tillåter dem! 
 


 
   


Lie down here and be my girl--

Min vän Jazz hade nyligen en dröm om denne herre, och denne herre lämnar ofta sina visor i mitt huvud: 
 


Hey, hey, hey, Herr Mina


Svarta fanor, August Strindberg

– Att vara liberal eller frisinnad, vad är det? Übermensch. – Hela underklassen är liberal, är då underklassen übermensch och överklassen untermensch? Att demos är demokrat, det hörs på namnet. Om en isralit förnekar Kristi gudom, är han därför icke liberal; om en finne är rysshatare, är han därför icke liberal; om en kvinna är emancipissa, är hon därför icke liberal; om en icke röstberättigad är rösträttsvän, är han därför icke liberal; om den som ingen handel driver är frihandlare, är han därför icke liberal. Det är ingen dygd stå på sitt bästa; det är bara som det skall vara.


Head south, head south / Hang the DJ

Ja, det blev lite Bongo, och lite Lingon en lördag:
 
   
 
  
 


Svarta fanor, August Strindberg

- Kasta loss! eller förenklat: Loss!


A trip to Siberia with Sardin


 
  
  


"


 
Jag tappade bort alla
mina syften, och snubblade
nästan på en skugga.
Varför ska jag sätta
potatis i min mun när
det ändå alltid växer ut
groddar?
 


Ett brev till ett nytt år

Ett decennium till. Jag har nu officiellt genomlevt (snarare överlevt) två. Tvåtusennio går inte att jämföra med något utav alla dessa tjugo - inget år har varit lika fyllt av upplevelser, händelser, incidenter, fall, och jag vet inte vad mer, som detta. Tvåtusennio var ett år fyllt av ett ord på k: Kaos. Kaos uttalat káos, enbart för att jag själv behagar det. Likväl, även brist - brist på insikter. Saker och ting har skett, men ingenting har skänkt mig kunskap - jo, det kanske det har i och för sig, men jag har inte tagit till mig den; jag har ännu inte omfamnat den och gjort den till min egen. Min egoism har varit i vägen hela tiden, och jag har varit blind för Meningen. Jag har mött mina ögon i spegeln, men lika fort har jag väjt undan blicken, för jag ville inte se.
   Det här året börjar jag på ett vis som jag aldrig gjort förut: jag tänker till, och jag tänker efter, på förhand. Det har varit för mycket grus i mina ögon, och nu flyttar jag det till skorna. Jag ska ta det här året och möta allting som jag blundat för, som jag trängt undan från mitt medvetande i det föregående. Det har sagts mig att jag inte har någon självbevarelsedrift, och jag ser det nu - är det då en självutplåning jag bit för bit har byggt på? Jag har inte styrt mig själv i år: självet har styrt jaget in i svarta sår. Men nu ska jag göra någonting annat: jag byter ut impulserna mot ett annat ord på k än kaos: kontroll.


Show me how you do that trick--


 


RSS 2.0