Ett UFO gör entré, Jonas Gardell

Vårdslöst griper vi efter våra drömmar, håller dem fast i ett klumpigt grepp, granskar och synar dem nära ur alla vinklar med rynkad näsa. När det inte är vad vi trodde blir vi besvikna och kastar dem ifrån oss. 
 
 


IB Diploma Ceremony

Ack! Så sorgligt, ändå; det här var måhända den sista gången merparten utav vår IB-klas var samlade. Det var en fin avslutning på det hela, och NV-flickorna som närvarade med sina musikaliska gåvor gjorde stort intryck, särskilt hon som sjöng "Gabriellas sång", som redan i sig är så fin - -


- - Gabriellas sång,


Ett UFO gör entré, Jonas Gardell

Kanske är det så att det finns främmande länder som vi måste mista.

Ett UFO gör entré, Jonas Gardell

jag gick därifrån. Jag bara gick.
   Jag gick och gick och gick.
   Jag har inte slutat att gå.


Hanteringen av odöda, John Ajvide Lindqvist

Samhällets fortsatta normalitet - picknick i parken och Fröken Ur - var ett hån, men dess kollaps ner i mytologin skulle vara en lisa. Vetenskapsmännens strävan att förstå fenomenet biologiskt hade inget med honom att göra. Kom änglar, kom älvor, det börjar bli kallt.

Hippilicious [sic]

Insparken avslutades, officiellt, igår kväll, med en livad insparkssittning. Det känns faktiskt tråkigt att det redan är över - ja, jag känner mig numera som "one of them". Det som gjorde saken var att jag fick den bästa faddergruppen: the hippies! Knarkarna! De var finast, och har gjort den här början till en fin början. Jag menar, titta bara på den här stulna bilden:
 
 


Hanteringen av odöda, John Ajvide Lindqvist

Det här kunde inte hända. Ändå hände det. Vad gör man i ett sådant läge? Antingen lägger man sig ner och försöker att inte finnas. Eller så accepterar man, och fortsätter.


Colour the small one


Sia -
Breathe Me

Hanteringen av odöda, John Ajvide Lindqvist

Ja. Löjligt. Det som är omöjligt är löjligt. Det är nästan samma ord. Man kan rimma och lalla. Men det finns där ändå.

 
Hanteringen av odöda, John Ajvide Lindqvist

alla ljuger på nåt sätt. Det är en förutsättning för att samhället ska hålla ihop. Att vi ljuger lite grann. Man kan se det som en form av hänsyn. Sanningen är på sätt och vis väldigt egoistisk.

Akademien / Kåren

"Och det var gott."

()

()


 
Jag är så pass klar i huvudet
att jag glömmer bort att stiga av
bussen, - so bright and clear!
 
Jag går omkring i miljöer,
miljöer som bar och var
min väg en gång, som
skrattar åt min person
denna gång
 
När har Tiden läkt
några sår? Det händer
att den syr, lämnar stygn,
eller ärr, likväl är såret
där som en del utav
självaste självet
 
Nej, Tid, tid är ingenting
för mig; min medicin är
vitt och rött i garderoben
och Vatten, min syster
ty enstaka blickar upp
mot natthimlar sliter bort
stygnen, och känns,

för allting envisas
med att kännas, och
kittlar smärtor under
hud,

en längtan efter mörker,
där ingenting är konfidentiellt


Hanteringen av odöda, John Ajvide Lindqvist

Livet är vad vi gör om det till att vara.


Jag kysser min spegelbild, så illa det smakar

Insparken all over again. Jag vet, jag vet, jag måste ha överseende - de andra har aldrig haft någon inspark tidigare, och tycker att det är "jättekul" und so weiter. Jag kan ändå inte känna mig som en av "dem" ännu - IB ligger fortfarande alltför nära mitt hjärta, och framför allt min hjärna. Det kanske kallas att vara "IB-skadad", möjligtvis, och upphör man någonsin att vara det? Men med min pragmatiska natur klarar jag mig i de flesta miljöer, för alla är ändå trevliga och många verkar vara underbara typer. Hm ... Jag antar att jag saknar mina vänner, och är oerhört tacksam över den bästa av de bästa för det finns ingen bättre än - - ja, gissa? S så klart! Varje gång jag träffar henne har jag hunnit sakna henne, och den kommunikation som enbart är vår egen. Där är Sanningen det enda som existerar, och "mycket slöjor" är inga uttryck som våra ordhål sipprar ut med; det är mycket slöjor i världen - beslöjade intentioner, alltså, och vem fan bryr sig. Åh, vad jag längtar efter storm -


Descartes hemliga anteckningar, Amir D. Aczel

Om vi ser en kombination av färgerna blått och gult, säger [Leibniz] i ett exempel, kan vi då fullständigt tvivla på att den färg vi uppfattar är grön? Det måste finnas grader av sådant tvivel, menar han, eftersom resultatet verkligen är grönt när de två färgerna blandas väl med varandra. Och om på samma sätt den ena handen känns kall och den andra varm, frågar han, vilken hand ska vi då tro på? Ska vi fullständigt tvivla på känslan i en av händerna?

Oh, wind and rain they haunt me


 
Oh, Polly Jean --

Descartes hemliga anteckningar, Amir D. Aczel

Jag tvivlar på eller bestrider allt som inte kan bevisas på ett matematiskt sätt, säger han. Vad kan då Descartes bevisa? Han utgår ifrån att allting är falskt. Men det är Descartes, personen, som tvivlar. Så det finns en sak som han kan sluta sig till som sann: Descartes existerar. Annars skulle han inte kunna tvivla. Genom att förkasta allting härleder han ett bevis för att den person som tvivlar existerar. [...] Man skulle till och med kunna betrakta detta som ett bevis genom motsägelse - en ofta använd metod inom matematiken: utgå ifrån antagandet att jag inte existerar. Men om jag inte existerar kan jag inte tvivla eller anse att allting i universum är falskt. Därför är utgångsantagandet falskt och jag existerar. Ur denna slutsats härrör Descartes berömda påstående: "Cogito, ergo sum", "Jag tänker, alltså existerar jag".
   Tanken jag har är det primära tvivel som är startpunkten för räckan av slutledningar. Jag tvivlar på allting; men detta tvivel är en tanke; och tanken bevisar att jag existerar. Jag kan inte betvivla det faktum att jag betvivlar; alltså måste åtminstone jag existera.

Vitt

Vitt
 
Det är när jag vet att jag måste skriva som jag känner att jag måste skriva. Allting har blivit vitt omkring mig; färgerna har inte försvunnit - de reflekteras praktfullt i allt det vita, och bär Smärta och Glädje stolt som egna barn. Färgerna har renats. Jag är jag, min egen, och jag måste tvätta gruset ur ögonen, för jag måste se Sanningen i vitögat. Ingen ånger, ingen skam, jag ser endast fram -


Descartes hemliga anteckningar, Amir D. Aczel

Aktörerna, kallade till scenen, ikläder sig masker för att dölja sina flammande kinder. I likhet med dem, då de stiger in på världens teaterscen där jag hittills bara varit åskådare, framträder jag maskerad.Descartes ord ur
Företal


Sommartid, jag är tystnaden och vinden


Dikter och fragment, Sapfo

Jag säger dig, man kommer att minnas oss i framtiden


 
Fragment 147


København


  

Dikter och fragment, Sapfo

Deras hjärtan har frusit,
vingarna hänger


 
Fragment 42


()


  
I am my own parasite,
I don't need a host to live

Dikter och fragment, Sapfo

Odödliga Afrodite, Zeus dotter,
ränkväverska på den rikt utsmyckade
tronen. Jag ber dig, härskarinna, kuva inte
           mitt hjärta med sorg
 
och bekymmer. Men kom till mig om förut
du hörde min klingade röst från fjärran,ur fragment 1


Familjen Brontë - en brevbiografi, Juliet Barker

I berglandskapets tystnad kommer jag att tänka på rader och strofer av deras poesi; en gång älskade jag den - nu vågar jag inte läsa den - och drivs ofta därhän att jag önskar att jag fick tömma en glömskedryck för att utplåna mycket som jag så länge tanken består aldrig kommer att glömma.


 
Charlotte Brontë


-

- 
 
Jag har satt mina gaddar i allt för många sura äpplen, som jag har älskat i tysthet.
Till och med, ja, mer än gärna (o)mogna, övermogna Solens frukter,
än kladdiga läppglansbad i evigheter. 
 
Om dessa ordkombinationer lyckas visa tänderna på någon enstaka -
orsak obetydlig - har jag tjänat mitt syfte. 
 
Du har väl hört, att äpplet är det nya hjärtat?

Familjen Brontë - en brevbiografi, Juliet Barker

Om jag vore tvungen att efterbilda någon tidigare romanförfattare, vore det också den störste [...] i någonting som helst, skulle jag inte skriva. Om jag inte har någonting eget att säga, och ett eget sätt att säga det på, har jag ingen anledning att ge ut böcker; om jag inte kan se bortom de största Mästarna och studera Naturen själv, har jag ingen rätt att måla; om jag inte har mod att använda Sanningens språk i stället för Konventionens jargong, bör jag tiga.


 
Anne Brontë


Avtryck

Avtryck


Mina fingeravtryck bleknar:
vem är jag?
Vem var jag?
 
Jag kan inte leva i min egen skugga; jag måste skaka hand med den, jag måste förlåta den. Det är en värdelös flykt: jag har aldrig varit ett Förnuftets barn, och kommer högst troligen aldrig heller att bli - Känslan är min moder, och Känslan är jag.
 
Jag behöver inte fingeravtryck,
när jag har mina händer. 
 
 


Familjen Brontë - en brevbiografi, Juliet Barker

Det är möjligt att jag gick för långt, och i så fall kommer jag att undvika att besvära mig själv eller mina läsare på samma sätt flera gånger, men när vi har att göra med ondska och onda naturer, menar jag att det är bättre att skildra dem sådana de verkligen är än sådana de skulle vilja framstå. Att framställa en dålig sak i så behaglig belysning som möjligt är otvivelaktigt den mest angenäma väg en romanförfattare kan välja, men är det den ärligaste, eller den tryggaste? Är det bäst att visa snarorna och groparna på livets väg för den unge och tanklöse vandraren eller att täcka över dem med blommor och blad? Ack, läsare! Om det funnes mindre av detta försiktiga döljande av sanningen - detta viskande "Allt är väl" då allt inte är väl - då skulle det bli mindre av synd och förtvivlan för de unga människor av båda könen som lämnas att lära sina bittra läxor av egen erfarenhet ...


 
Anne Brontë


Att sluta blunda

Att sluta blunda 
 

Någon gång måste det tas itu med alla landskap färger nålar som vill vara där som de en gång varit förut. Ett medvetande om deras nuvarande roll existerar, men hur ska det gå till att få handen till att klappa dem enbart som katter, när självaste handen är i samma färger? Varenda reflektion är en erinran om den spegel vars form var den motsatta, vilken likväl gav samma återspegling.
   Det heter misstag hördes det, och rev sönder insidor ut och total-in; ett svar tillkom, i form utav en annan form: Om du skriker, så ropar jag -
   Varenda förnimmelse en förvissning om ett dödsstraff - en skärande paranoia, som ett tveeggat svärd. Landskap som förut verkade likt tranquilizers är numera massiva lodräta sår, till för att förblöda, och det är blott nytt och nytt som kan förleda, tills Sanning och så vidare stryker längs Minnenas trappa - längs den egna ryggraden, och ramlar in emellan kotorna, ned till märgen och tvingar anletet att se sig självt i spegeln. Deal with it! Upphör med din flykt!


Familjen Brontë - en brevbiografi, Juliet Barker

A little while, a little while
The noisy crowd are barred away;
And I can sing and I can smile -
A little while I've holyday!
 
Where wilt thou go my harassed heart?
Full many a land invites thee now;
And places near, and far apart
Have rest for thee, my weary brow -


 
Emily Brontë, ur dikten "A little while"


JJ - anonyma musiker

Relativt gulligt:
 

Familjen Brontë - en brevbiografi, Juliet Barker

Älskade vän, om jag vore som du skulle jag ha ansiktet vänt mot Sion även om fördomar och misstag ibland kastade en skugga över den härliga synen framför mig. [...] Om du kände mina tankar, de drömmar som fyller mig och den vilda fantasi som ibland uppslukar mig och kommer mig att uppleva umgängeslivet sådant det är som hopplöst ointressant då skulle du känna medlidande och rentav förakt för mig. [...] men när jag böjer mig ner för att dricka av det rena vattnet flyr det undan mina läppar som om jag vore Tantalus. Jag skriver som en dåre. 
 
Charlotte Brontë

The monkey on the back is the latest trend

Åh, jag vet att jag är efter(bliven) beträffande filmer och så där, men sta's? Jag såg Juno härom natten och blev lite kär; den är fin, ändå. 
 

Blödande Messias

Blödande Messias
 
Aldrig några grekiska gudar
aldrig fototypiska charmörer
Vad är det då som förför?
 
Är det ett sökande efter
likasinnade; lika såriga och
lika genuint farliga?
 
Är det en sjuklig empati
och en tro om självet
som en tillfällig Messias?
 
Svarta fåglar i en
cirkulerande dans -
det skriker otur, olycka och omen
om dem, och ändå
är det sällan som någonting
tilltalar så -

Familjen Brontë - en brevbiografi, Juliet Barker

Jag fullgör mina åligganden noggrant och väl, jag så att säga, om liknelsen inte är hädisk, liksom Gud inte var i stormen eller i elden eller i jordbävningen så är inte mitt hjärta i arbetet [...] Det är endast det stilla suset som kommer till mig i kvällningen, det som kommer likt en vindfläkt med en röst över de djupblå bergen och ur de nu avlövade skogarna och från städer vid avlägsna flodstränder på en fjärran och strålande kontinent, det är detta som väcker min ande och tar i anspråk alla mina levande känslor den kraft som inte är rent mekanisk,
 
Charlotte Brontë

King of the Bongo

Kära återseenden (allra minst sagt!) och trevligheter. 

 

The Duchess

Jag såg filmen The Duchess, med Keira Knightley och Ralph Fiennes i huvudrollerna, och tyckte att den var förträfflig. Det som imponerade på mig den här gången var inte enbart det faktum att två utav mina absoluta favoritskådespelare var med, och det bara för att se snygga ut, utan allra särskilt var deras insatser remarquable; de visade att de kan sina yrken - och jag: jag fann mig själv i tårar. 
 
 

RSS 2.0